Chapter 4. By the Way.
Ми прибуваємо на склади, що охороняються декількома загонами PMC. Перед нами відкривають шлагбаум і автомобіль гальмує, щойно проїхавши на територію. Я і решта пасажирів висідаємо, водій обдивляється нові «бойові шрами» свого джипу. Контрактники емоційно обговорюють події, курять. Я ледве беру себе в руки після нещодавніх пригод. Нікому не віриться у те, що щойно сталося, адже це мусіла бути звичайна місія по охороні об’єкту і конвою. Науковці, на диво спокійні, швидко віддалилися і увійшли до невеликого приміщення КПП. Їхній спокій на фоні загальної паніки і хаосу видається дуже дивним.
Хто ці люди? Чому у мене складається таке враження, що їх зовсім не дивує те, що відбувається? Чим вони насправді займалися на фабриці? Якщо це секретні дії, чому мені дозволили фотографувати?
Ці питання не виходять в мене з голови. Я потрохи намагаюся мислити раціонально і спробувати зрозуміти все, склавши докупи факти, але нові і нові питання виникають, витісняючи будь-які висновки, які я можу зараз зробити:
Звідки полковнику Покальчуку було відомо про підготовку атаки в той момент, коли контрактники не були повідомлені? Хто насправді атакував фабрику? Норманці? Росіяни чи німці?
Від моїх роздумів мене відволікає водій ленд-крузера. Каже, що зараз вони вирушають на аеродром, щоб зустріти сенатора Кена Селезара, який прибуде з офіційним візитом до Сіванії. Каже, що отримав прохання від урядових представників запросити пресу на зустріч. Я погоджуюся, адже це непогана можливість висвітлити додаткові аспекти конфлікту. Можливо мені вдасться взнати якісь деталі нападу норманської сторони і офіційну позицію Вашингтону…
Ми сідаємо в автомобіль і я дивуюся, коли бачу одного з науковців, жінку, що займає місце спереду, тримаючи в руках броньований кейс. Слідом за нею в автомобіль заскакують троє контрактників. На моє запитання «що відбувається?», водій коротко відповідає: «нам по дорозі»…
Автомобіль виїхав на асфальтовану дорогу в напрямку аеродрому. Я знову почав прокручувати в голові останні події. Що приховується за всім цим конфліктом? Я не можу придумати жодної причини, нічого з відомого мені на сьогодні, задля чого обидві сторони готові понести такі численні втрати. Очевидно, що відповідь міститься в броньованому кейсі, що зараз знаходиться в цій машині. Це якісь секретні розробки королівства? Невже в ході експериментів над ізотопами вченим вдалося віднайти щось настільки серйозне, що привернуло таку увагу зі сторони Норманії? Це багато би чого пояснило. І всю цю засекреченість, і особливу увагу сил США до врегулювання конфлікту останнім часом. Тоді і візит сенатора набирає нового змісту. Що якщо уряд США намагається детально контролювати перебіг операції на місці? Чи можливо тут присутні чиїсь особисті інтереси?
Я вирішив запросити детальну інформацію щодо сенатора. Через свій смартфон я швидко пишу короткий і-мейл колезі з журналу з проханням підняти досьє сенатора Кена Селезара і глибше копнути. Раптом спливе щось варте уваги? Я відсилаю листа і спостерігаю, як повільно повзе індикатор прогресу виконання задачі. 20%. Який же тут повільний інтернет!
… спалах заповнив салон автомобіля так зненацька, що жоден не встиг видати навіть звуку. Одночасно з ним в днище джипу відбувся потужний удар, від чого автомобіль підскочив задніми колесами в повітря і різко приземлився назад. Тишу, яка раптово настала почав поволі порушувати наростаючий шум і свист в вухах. Майже нічого не бачачи, я намагаюся зловитися за щось і втриматися на місці. Шум зі свистом все сильніший і сильніший, від чого починає боліти в голові! Поволі біла пелена спадає з очей і я починаю бачити, що насправді лежу під сидінням машини. Намагаюся визволитися з-під крісла і піднятися. Голова крутиться і свист в вухах вже повністю перекриває шум. Я намагаюся зрозуміти, що сталося: салон автомобіля відчинений ззаду, водія немає, жінка-науковець тримає свою голову обома руками і втискається в крісло. Біля мене сидить контрактник, який стріляє через відчинені задні двері і вікно зліва від нього. Я не чую пострілів, тільки цей нестерпний свист. Я намагаюся вийти, але дверцяту джипу з мого боку заклинило…
… Боєць PMC відстрілюється одночасно на дві сторони. Об автомобіль, наче град, вдаряються кулі, але застрягають в товстій броні. Деякі рикошетять від внутрішньої частини кузова всередину, ледве не задіваючи мене і бійця. До автомобіля підлітають гранати, але жодна з них, на щастя, не докочується під днище. Вибухаючи поряд, об кузов вдаряється шрапнель і земля.
Через декілька хвилин мені стає легше і вже можу говорити. Кричу до контрактника: «що сталося?», він кричить у відповідь: «ми потрапили в засідку! нас підірвали!».
Інтенсивність атаки вгасла, але постійні постріли в бік автомобіля не припиняються. Контрактник викликає по радіо підмогу в район, де ми зараз знаходимося. Каже, що доведеться чекати і постаратися протриматися деякий час…
… Підмога прибула через десять хвилин. Група американських солдат, як потім виявилося, з їхнього FOB вийшла відразу ж після отримання повідомлення про допомогу. За деяку хвилину чи дві, в кузов автомобіля вже заглянув військовий з питанням: «як ви тут? є жертви?». Двоє контрактників, що обороняли тильну частину джипу були застрелені, водій – легко поранений, але польовому медику довелося повертати його до свідомості. Мені було потрібно деякий час, щоб привести себе в порядок і повністю заспокоїтися. За сьогодні я вже вдвічі побував на волосині від смерті і вже почав подумки проклинати всю цю репортерську місію. Я оглянув свою камеру, стер пилюку і відкрутив тріснувший захисний фільтр з об’єктива – більше він мені не знадобиться, техніка окупила себе сповна…
Скориставшись часом, відведеним для перегрупування контрактників і полагодження деяких зовнішніх пошкоджень джипу, я беру інтерв’ю у контрактника, який весь цей час утримував оборону автомобіля. Ім’я і прізвище він просив не публікувати, дозволив тільки свій позивний – Хокум.
RK: Я вражений сміливістю і відвагою бійців PMC. Ви врятували моє життя, дякую!
Х: (скромно пожимає плечима) … така робота.
RK: Чи часто доводиться потрапляти в ось такі ситуації?
Х: Ну власне цього ж року, в травні, ми мали справу в цьому ж районі і також потрапили в перестрілку. Нам потрібно було доставити американського сенатора з «гарячої точки». Але я мушу сказати, що в більшості випадків 50% успіху залежить від вмілого водія. Це невід’ємна частина того, щоб ми повернулися живі (сміється). А взагалі-то, нажаль, найбільше ми вразливі коли, власне, рухаємося в конвої.
RK: Як багато заробляє оператор?
Х: Залежно від рангу, при хороших дотаціях … ну в місяць вирахувати не вийде точно, але в «спекотні» дні – це 700 доларів в день.
Я хотів задати ще декілька запитань, але до автомобіля підійшли новоприбулі контрактники. Щоб не втрачати часу, машину заново завантажили, водій зайняв своє місце і двигун знову запрацював…
Заїжджаючи на територію аеродрому через те ж КПП, з якого я ще вранці вийшов пішки зі своїм баулом, я помітив маленький двомоторний літак, що щойно приземлився і викермовував на стоянку. Ми наближалися прямо до нього. Не дочекавшись повної зупинки, самотужки відчиняючи дверцята позаду крила, з фюзеляжу показався радісно усміхнений сенатор Кен Селезар…